Om mig och Yoga Vasishtha

Yoga Vasishtha läser man inte bara en gång! Den är en andlig magnet som drar en till sig om och om igen. Den är ett ombud för ens eget Själv som söker väcka en till Självinsikt.

Traditionellt anses den vara komponerad av den forntida skalden och siaren Valmiki. Inom indologin föredrar man dock hypotesen att namnet Valmiki här är en pseudonym för en grupp okända författare. Låt vara vilket som, skriften har varit älskad av både sökare och helgon genom otaliga sekler. Den fungerar också som sin egen kommentar: De frågor man själv vill ställa kommer ur Ramas mun och det som fortfarande ändå känns oklart träder fram i klar dager vid nästa genomläsning!

Jag heter Lars Lundgren och jag översatte Yoga Vasishtha Ramayana till svenska i början av 2000-talet. Den gavs då ut i fyra band via print-on-demand. Intresset för denna fascinerande skrift har bara ökat och böckerna är från maj 2011 åter i tryck, denna gång inbundna. Du köper dem via vår webbshop. (En fin recension kan du läsa på http://oanadesidor.se/yoga-vasishtha-av-valmiki/ )

Med denna blogg tänker jag ta upp olika aspekter av Vasishthas undervisning och vara bollplank för läsarnas egna frågor.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>