Vairagya – lidelsefritt jämnmod

Vairagya - lidelsefritt jämnmod. Vairagya brukar ofta tydas som ”likgiltighet” eller ”inre avsägelse av världen”. Vad det syftar på är dock ett opartiskt inre lugn, ett bevittnade tillstånd, rotat i lidelsefritt jämnmod. Detta växer spontant inom dig ju mer ditt dagliga utövande (abhyasa) förankrar ditt själv i Självet.

En vacker beskrivning av vad denna sanna avsägelse eller lidelsefrihet innebär finner vi i Berättelsen om Shikhidhvaja och Cudala. Cudala uppnår detta inre tillstånd medan hon lever fullt ut som drottning i palatset, medan hennes make kung Shikhidhvaja tror att han måste avsäga sig kungariket och dra sig tillbaka ut till skogen som eremit!

Det här inlägget postades i Begrepp. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vairagya – lidelsefritt jämnmod

 1. Terminator skriver:

  Hej min vän. ”abhyasa” bör nog vara ”abhyaasa”. Ha det gott!

  • Satsanga skriver:

   Visst, det stämmer! Det vore mer korrekt att antingen använda diakritiska tecken eller som i detta fall skriva dubbla vokaler för lång vokal. Likadant borde då Rama stavas Raama. Men jag bestämde mig för att göra det enkelt för mig själv och den vanlige läsaren: speciellt i fallet med både ”Rama” och ”abhyasa”, där en svensk läsare ofta spontant uttalar ett längre första ”a” i Rama och ett längre andra ”a” i abhyasa. Rätt eller fel… detta valde jag i alla fall i den tryckta översättningen och då tycker jag att det är bäst att följa samma stavning i bloggen här…

 2. Jen skriver:

  Lidelsefritt jämnmod, jag tycker det är en fin översättning av vairagyam. Ibland är det svårt att hitta översättningar som fungerar i ett vardagsspråk och just nu tycker jag att betraktande/bevittnande stämmer fint med den neutrala aspekten som jag finner är viktig att framhäva just när det gäller att förkroppsliga och leva dessa insikter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>