”Självet allena är värt att beskåda, höra om, begrunda och utforska”

I Brihadaranyaka Upanishad (2.4.5) hittar vi den klassiska uppmaningen till den som söker Självinsikt inom advaita vedanta:

ātmā vā are drastavya, shrotavyo, mantavyo, nididhyāsitavyah

Självet allena är värt att beskåda, höra om, begrunda och utforska”

Detta budskap återkommer om och om igen i Yoga Vasishtha. Med tidens obevekliga gång har dock förståelsen av skillnaden mellan de båda sista uppmaningarna gått förlorad för de flesta uttolkare. Därmed har själva grundvalen för upplysning endast varit förunnat ett fåtal.

  • Sravana: lyssna på eller läsa de skrifter som uppenbarar Självet (här Upanishaderna – alt. Yoga Vasishtha!)
  • Manana: begrunda skrifternas lärosatser
  • Nididhyasana: inre utforskande genom direkt erfarande, dvs. meditation som transcenderar alla nivåer av tankar för att uppnå Självet som rent medvetande

Ofta har man uttolkat nididhyasana, det inre utforskandet, endast som en mer intensiv kontemplation än manana. Detta håller en dock fången på det intellektuella tänkandets nivå: och endast inom den begränsade nivå av förståelse som man har intellektuell förmåga till. Detta förvandlade advaita vedanta till någonting extremt torrt, i många fall till en dödligt tråkig återvändsgränd.

Maharishi-ji förklarade principerna för de tre övningarna ungefär enligt följande. Sravana (lyssna eller läsa) omfattar både ljud och innebörd hos orden. Manana (begrundan) håller sig till ordens innebörd, men i nididhyasana (inre utforskande) använder vi endast tankens ljudvärde som redskap, på ett systematiskt sätt. Mantrat som ljudvibration leder (vid korrekt utövande) spontant och ansträngningslöst sinnet till stillhet.

Det är inte genom att tänka att ”Allt är Ett, allt är Självet” som vi kan beskåda Självet i allt och alla. Vad vi behöver är att upprepat isolera upplevelsen av Självet i rent medvetande genom nididhyasana. Detta i sin tur gör att vi kan tillgodogöra oss mer och mer av lyssnandet/läsandet och av vårt begrundande av det vi hör/läser. Allt detta tillsammans leder, med tiden, sedan till det direkta beskådandet av Självet i allting.

Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>