”Jag äter ris”

Vid ett tillfälle intog Maharishi-ji en måltid i en samling av heliga och lärda. En av dem frågade honom, ”Vad äter du?” Innan han hann svara sade en av de andra myndigt, ”Jag äter Brahman!” Maharishi-ji sade milt och roat, ”Jag äter ris.”

Mat är Brahman är ett välkänt citat från Upanishaderna. (Taittiriya Upanishad, tredje boken där Brighu vägleds till upplysning av sin far Varuna.)

Därmed är förstås ”Jag äter Brahman!” på sätt och vis ett upanishadiskt korrekt svar. Dock är på samma sätt Brahman även detta ”jag” som äter, liksom Brahman är själva processen att äta. Så ett helt korrekt svar från den utgångspunkten borde då vara ett ”OM ” (som ett uttryck för Brahman). Eller blott tystnad: som när Vasishtha svarar Rama med ren tystnad när denne frågar honom vem eller vad Vasishtha egentligen är: för han är ingenting annat än Brahman som är ren stillhet.

Maharishi-ji valde istället att svara, ”Jag äter ris”. Varför? Nåväl, Maharishi-ji är Brahman självt och därmed är hans varje ord, handling och upplevelse Brahman: detta är ett sätt att se det. Ett annat är, att i det avseende att de är ”individer” som ”samtalar” i ”tid” och ”rum” och att det då finns ett specifikt ”jag” som ”äter”, då är det just ”ris” som äts!

Det är möjligt att den lärde saknade eget förverkligande och blott ville posera med sin skriftlärdhet. I så fall kanske han avslöjade sig med att just differentiera mellan sitt jag, sitt ätande och Brahman. Till skillnad då från Maharishi-ji, som inte erfor någon skillnad mellan Brahman och ”Jag äter ris” .

Och för den som ställde den sällskapligt alldagliga frågan om vad han åt, så var nog det lika alldagliga svaret ”ris” det enda meningsfulla!

För en vidare utredning av mat som ett begrepp i Upanishaderna, från en upplyst mästares perspektiv, finns denna utmärkta artikel av Swami Sivananda:

http://www.sivanandaonline.org/public_html/?cmd=displaysection&section_id=771

Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>